Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Πρόσωπα - Το στοίχημα του δημάρχου

 
Το Νιούαρκ στο Νιου Τζέρσεϊ, στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, είναι γνωστό για το διεθνές αεροδρόμιό του και για... τη διαφθορά σχεδόν όλων των δημάρχων που είχε τα τελευταία 50 χρόνια, με εξαίρεση τον τελευταίο, τον Κόρι Μπούκερ. Αυτός σώζει ανθρώπους από φωτιές, παρέδιδε προσωπικά πάνες για μωρά σε σπίτια πληγέντων κατά την πρόσφατη θεομηνία και ετοιμάζεται να περάσει μία εβδομάδα, από τις 4 έως τις 11 Δεκεμβρίου, όπως ένας φτωχός Αμερικανός διαθέτοντας για φαγητό 4 δολάρια την ημέρα. Ο ίδιος λέει ότι θέλει να αλλάξει την εικόνα του σύγχρονου αμερικανού πολιτικού. Αναλυτές λένε ότι μπορεί να προετοιμάζεται για να διεκδικήσει τον Λευκό Οίκο. 
 
Συχνά περιγράφουν αυτόν τον 43χρονο Αφροαμερικανό ως πνευματικό κληρονόμο του Μπαράκ Ομπάμα με το χάρισμα του Μπιλ Κλίντον. Είναι ήδη διάσημος στο twitter, όπου τον λογαριασμό του ακολουθούν 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι. Συζητεί καθημερινά με τους χρήστες του Ιντερνετ και στο Διαδίκτυο ήταν που έβαλε το τελευταίο του στοίχημα, όταν «προκάλεσε» μια γυναίκα από τη Βόρεια Καρολίνα με το ψευδώνυμο Twittwit που κατηγορούσε αυτούς που παίρνουν κουπόνια σίτισης. «Ας προσπαθήσουμε και οι δυο να ζήσουμε με τα κουπόνια για μία εβδομάδα ή ένα μήνα. Παίζετε;», πρότεινε ο Κόρι Μπούκερ. Η Twittwit δέχθηκε αμέσως. Στόχος του δημάρχου είναι να αποδείξει στους επικριτές των προνοιακών επιδομάτων, που είναι συνήθως Ρεπουμπλικανοί, ότι οι φτωχοί δεν είναι «παράσιτα» και ο Ομπάμα δεν είναι «κομμουνιστής» επειδή θέλει να τους βοηθήσει να φάνε. Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας, ένας Αμερικανός στους πέντε ζει με κουπόνια σίτισης, που αντιστοιχούν σε 4 δολάρια ημερησίως.
 
Ο δήμαρχος και η 39χρονη Twittwit, η οποία επέλεξε να παραμείνει ανώνυμη λόγω απειλών που δέχθηκε από χρήστες εξαιτίας των απόψεών της για τα κουπόνια, μπορούν να τα καταφέρουν μόνο αν τρώνε ό,τι χειρότερο υπάρχει στην αγορά. Αυτοί που παίρνουν τα κουπόνια συχνά τρώνε σε συσσίτια. Μερικοί κατηγορούν τον δήμαρχο για καιροσκοπισμό, καθώς πλησιάζουν οι εκλογές για τη θέση του κυβερνήτη του Νιου Τζέρσεϊ, την οποία κατέχει αυτή τη στιγμή ο πολύ δημοφιλής Ρεπουμπλικανός Κρις Κρίστι. Ωστόσο πολλοί τον θαυμάζουν διότι θέτει σε εφαρμογή τις αρχές του. Υπέρμαχος της κοινωνικής δικαιοσύνης, άνοιξε το σπίτι του τον Οκτώβριο για τα θύματα του κυκλώνα Σάντι. Εχει σπουδάσει στο Γέιλ και στην Οξφόρδη, λέει ότι είναι «εθισμένος» μόνο στα βιβλία και στον καφέ, και είχε ήδη ξεχωρίσει όταν έσωσε μια γειτόνισσά του από το φλεγόμενο διαμέρισμά της. Ορισμένοι προβλέπουν ότι μπορεί να φτάσει έως τον Λευκό Οίκο. Προς το παρόν ετοιμάζεται για να ζήσει σαν φτωχός πιστεύοντας ότι αξίζει τον κόπο, αν κάνει τους συμπολίτες του να καταλάβουν πως ένα στοιχειώδες «δίχτυ ασφαλείας» είναι απαραίτητο για πολλούς που μόλις που τα καταφέρνουν να επιβιώνουν. 
 
 

 

4 σχόλια:

-ΑΤΠ- είπε...

Αρα δεν ειμαστε εμεις "η τελευταια σοβιετια". Αχ, ο "ελευθερος κοσμος" εχει αγωνα ακομη μπροστα του!

Καλημερες!

Pan είπε...

Καλησπέρα!

Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα.

Ειδικά αν σκεφτείς ότι η Αμερική έχει 40 εκατομμύρια ανασφάλιστων...

-ΑΤΠ- είπε...

Καλημερα!

Ε...χμ...καταλαβες οτι αστειευτηκα-ειρωνευτηκα βεβαια, ετσι δεν ειναι;

Επισης μερικα εκατομμυρια αστεγων, αναλφαβητων και διαφορων αλλων στερητικων "α-".

Και τωρα που θα παψουμε κι εμεις να ειμαστε "σοβιετια" διοτι θα μας στρωσει το ΔΝΤ, θα γινουμε "οπως Αμερικη".

Φιδακια!

Pan είπε...

Σα να λέμε από τη Σκύλα στη Χάρυβδη, δηλαδή!!!

Φιδάκια!