Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2012

Ο καθηγητής και οι ποντικοί

Ο Ζιλ-Ερίκ Σεραλινί είναι ο γάλλος ερευνητής με τους παραμορφωμένους ποντικούς. Η μελέτη του για τις επιπτώσεις των γενετικά τροποποιημένων φυτών και των φυτοφαρμάκων στα τρωκτικά εντυπωσίασε όχι μόνο τους ειδικούς, αλλά και τους ακτιβιστές κατά των μεταλλαγμένων προϊόντων. Μερικοί από τους πρώτους τον κατηγορούν για κακή επιστήμη και συγκαλυμμένο ακτιβισμό, οι δεύτεροι εγκωμιάζουν την αποφασιστικότητά του να αποδείξει ότι οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί (ΓΤΟ) και τα φυτοφάρμακα είναι επικίνδυνα για την υγεία. Η Εθνική Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας και το Υπατο Συμβούλιο Βιοτεχνολογιών της Γαλλίας αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα τη γνωμοδότησή τους για την περίφημη μελέτη. 
 
Ο Σεραλινί ειδικεύεται στη μοριακή βιολογία και εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Καν. Από το 1997 αναλύει τους κινδύνους από τα φυτοφάρμακα και τους ΓΤΟ. Στα τέλη Σεπτεμβρίου δημοσίευσε μια μελέτη για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της διατροφής με ΓΤΟ. Η δημοσίευση της μελέτης συνδυάστηκε με την έκδοση ενός βιβλίου, ένα τηλεοπτικό ρεπορτάζ της France 5 και μια ταινία με τίτλο «Είμαστε όλοι πειραματόζωα;» που προβλήθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες. «Οι ΓΤΟ είναι δηλητήρια», έγραψε το περιοδικό «Λε Νουβέλ Ομπσερβατέρ», μετά τη δημοσίευση των φωτογραφιών των ποντικών με όγκους μεγάλους σαν αυγά.
Αμέσως άρχισαν οι αντιδράσεις. Είπαν πως ο ερευνητής είναι περιβόητος ακτιβιστής κατά των ΓΤΟ, πως η διαδικασία που ακολούθησε (ένα περιοδικό, ένα βιβλίο και δύο ταινίες) βλάπτει την επιστημονική συζήτηση, πως οι εργασίες του είναι αμφισβητήσιμες. «Είναι φυσικό μια παρέα φίλων που συνδέονται με τη βιομηχανία να οργανώσουν αντεπίθεση», λέει ο επιστήμονας στη «Λιμπερασιόν». «Εργάζομαι για την υγεία των παιδιών και αδιαφορώ αν με αμφισβητούν», τονίζει. «Το πρόβλημα δεν είμαι εγώ, αλλά οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι αυτών των τεχνολογιών. Δεν περιμένω τίποτε, δεν ποντάρω τίποτε προσωπικά σ' αυτή την υπόθεση». Εδώ και δέκα χρόνια επιμένει πως τα φυτοφάρμακα επηρεάζουν το ενδοκρινολογικό σύστημα.
Ο Σεραλινί γεννήθηκε το 1960 στην Αλγερία, ο πατέρας του ήταν τεχνικός στις τηλεπικοινωνίες και η μητέρα του δασκάλα. Του άρεσε πολύ το διάβασμα, πήρε το απολυτήριο λυκείου στα 16, άρχισε σπουδές ιατρικής και ειδικεύτηκε στην ενδοκρινολογία. Παντρεύτηκε στα 21 του τη Σολίν και στα 31 του έγινε καθηγητής πανεπιστημίου. Πέρυσι κέρδισε μια δίκη κατά του προέδρου της Γαλλικής Ενωσης Φυτικών Βιοτεχνολογιών, του Μαρκ Φελού, που τον είχε αποκαλέσει «έμπορο φόβων». Για κάποιον που δεν έχει τίποτε να πουλήσει, όπως ο Σεραλινί, ήταν μια πολύ άδικη επίθεση. Ο επιστήμονας αυτός δεν τρέχει πίσω από το χρήμα, ο μισθός του ως πανεπιστημιακού καθηγητή, γύρω στα 4.000 ευρώ, του αρκεί. Και δηλώνει υπερήφανος για ένα SMS που έλαβε από την κόρη του, την Αρμονί. Το κορίτσι του γράφει πως είναι υπερήφανο για τον «ακέραιο» πατέρα του, ο οποίος «αξίζει χρυσάφι» σ' έναν κόσμο όπου το χρήμα είναι βασιλιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: