Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2012

Η μάχη του ενοικίου


Στα χαρακώματα ιδιοκτήτες και ενοικιαστές λόγω κρίσης
Της Μαριλης Mαργωμενου
«Το χειρότερο είναι να βρεθείς στη μέση». Ο κ. Νίκος Κ. εδώ κι ένα μήνα έχασε την ησυχία του. «Δεν έπρεπε να τους είχα γνωρίσει», λέει. Δεν μιλάει για κάποιο ζευγάρι ούτε για συνεταίρους που χώρισαν αιφνιδίως. Ο κ. Νίκος το μόνο που έκανε ήταν να συστήσει τον καλύτερό του φίλο, τον κύριο Αλέκο Π., στον καλύτερο φίλο του γιου του, τον Γιάννη Δ. «Ο μικρός γύρισε από τη Γλασκώβη κι έψαχνε για διαμέρισμα. Το δυάρι του φίλου μου στου Παπάγου είχε ξενοικιαστεί, και σκέφτηκα να του το προτείνω. Τι το ήθελα;».

Ο κ. Νίκος μετανιώνει, αλλά είναι πια αργά. Εδώ και δύο εβδομάδες ο κύριος Αλέκος θυροκόλλησε εξώδικο, για να πάρει τα ενοίκια που του χρωστάει ο 25χρονος Γιάννης. Και ο Γιάννης δέκα μέρες μετά του πλήρωσε τα ενοίκια, αλλά του έστειλε μαζί και αγωγή μείωσης ενοικίου, ενώ τώρα απειλεί πως αν αναγκαστεί να βγει από το διαμέρισμα δεν θα αφήσει πίσω του τίποτα όρθιο!
Ισως συμβαίνει και στη δική σας πολυκατοικία - μέτωπα υπάρχουν παντού. Είναι ο πόλεμος ενοικιαστών και ιδιοκτητών, που μαίνεται σε διαμερίσματα, πιλοτές και κλιμακοστάσια. Συνήθως, ξεκινάει με μια απλή φράση. «Νομίζω πως πρέπει να μου κατεβάσετε το ενοίκιο». Ετσι τουλάχιστον ξεκίνησε η μάχη στην πολυκατοικία της οδού Μπενάκη, στα Εξάρχεια. Την εκστόμισε η ενοικιάστρια κυρία Ελένη Ν. και την άκουσε τηλεφωνικώς στο από πάνω διαμέρισμα ο ιδιοκτήτης, ο κ. Σταμάτης Μ. Οσο για τη δεύτερη φράση... «Ξεχάστε το!», απάντησε ο κ. Σταμάτης. «Από τότε, τσακωνόμαστε δύο φορές τη μέρα στις σκάλες, στην είσοδο, όπου συναντηθούμε. Εχουμε συμβόλαιο από το 2010, εμένα μου έχουν κόψει στη μέση τον μισθό, κι αυτός νομίζει πως μπορεί να παίρνει τα 800 ευρώ που έπαιρνε τότε. Αλλιώς, λέει, να μετακομίσω. Αλλά θα τον πάω στην επιτροπή διακανονισμού και θα τα κόψει τα 200 ευρώ, θέλει δεν θέλει!». Φυσικά, ο σπιτονοικοκύρης διαφωνεί: «Αμα θέλει να φύγει. Να βρει άλλο σπίτι».

Μέσ’ στον αχό της μάχης, οι γείτονες παίρνουν κι εκείνοι θέση. «Οι πιο πολλοί ενοικιαστές είναι μαζί μου» λέει η κ. Ελένη. «Και οι πιο πολλοί ιδιοκτήτες μαζί του. Βλέπετε, υπάρχει εστία πολέμου και στον δεύτερο όροφο: εκεί ο νοικάρης θέλει να σπάσει το συμβόλαιο και να φύγει, να βρει φθηνότερο σπίτι, αλλά ο ιδιοκτήτης δεν τον αφήνει. Πάνε ολοταχώς για Ευελπίδων!». Γιατί μπορεί να υπάρχουν οι επιτροπές διακανονισμών για ενοικιαστές και ιδιοκτήτες, αλλά η απόφασή τους δεν είναι δεσμευτική για τις δύο παρατάξεις. Ούτε και για το δικαστήριο που κατά πάσα πιθανότητα θα ακολουθήσει. Κι έτσι, στον μακρύ δρόμο προς την Ευελπίδων, ο ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα να... εξωπετάξει τον ενοικιαστή μόνο αν εκείνος δεν πληρώνει τα ενοίκιά του. Αλλιώς, η κατάσταση παραμένει ως έχει μέχρι τη δίκη. Την οποία περιμένει με ανυπομονησία ο Λουκάς Φ., που προ τριμήνου ζήτησε μείωση ενοικίου και εισέπραξε άρνηση του ιδιοκτήτη. «Τι λες αγόρι μου; Ούτε ένα χρόνο δεν έκλεισες και θες μείωση;».

«Σε στυλ Πόλοκ»
Ο Λουκάς λέει πως θα τον εκδικηθεί «βάφοντας το διαμέρισμα στα χρώματα του πολέμου»! Αυτό σημαίνει πως «θα φέρω τέσσερις συμφοιτητές από την Καλών Τεχνών και θα το κάνουμε σε στυλ Πόλοκ! Οταν φύγω, θα του πάρει γύρω στα τέσσερα χέρια μπογιάς και ξύσιμο μέχρι τα τούβλα για να αλλάξει χρώμα!».

«Σαράντα χρόνια δεν είχα δει ανθρώπους να πιάνονται στα χέρια για το νοίκι. Εμελλε να το δω στα γεράματα», λέει μια θυρωρός στο Κολωνάκι και «το χειρότερο είναι που θέλουν να πάρεις θέση. Σε πιάνει ο ένας “ο μαυραγορίτης ο ιδιοκτήτης”, λέει. Σε πιάνει ο άλλος “ο μπαταχτσής ο ενοικιαστής”. Εγώ δεν μιλάω, τι να πω; Κουνάω το κεφάλι να τα έχω καλά με όλους. Ενας μάλιστα με ρώτησε, “τι πάθατε και όλο κουνάτε το κεφάλι σας;”. Αμα με παραζορίσουν, θα τους πω “με 500 ευρώ που μου δίνετε, ούτε αυτό θα ’πρεπε να κουνιέται κανονικά!”». Και όπως λέει και ο κ. Νίκος που κάθε απόγευμα τον παίρνει τηλέφωνο ο καλύτερός του φίλος του για να «στολίσει» τον «τζαμπατζή νοικάρη» και κάθε δεύτερη μέρα τον βρίσκει ο καλύτερος φίλος του γιου του για να του πει για τον «τσιφούτη το σπιτονοικοκύρη», «όλοι δίκιο έχουνε, αλλά εγώ τι τους φταίω;».

Η Καθημερινή, 21-10-2012

3 σχόλια:

Natalia είπε...

η μάχη του ενοικίου είναι μια από τις πολλές μάχες στα Αθηναικά χαρακώματα... δεν θα μείνει τίποτα όρθιο...

υγ ωραίο το έκανες το blog σου

Pan είπε...

Καλημέρα.

Τώρα είδα το σχόλιο.

Στο τσακ γλίτωσα εγώ από μια παρόμοια 'μάχη'!

Θενξ!

Ανώνυμος είπε...

[p]If it comes to straightening, the announcement "you get what you pay [url=http://www.cheapghdonline4u.co.uk]ghd hair straightener[/url] for" is actual true . Hair growth goes by way of a phase that [url=http://www.ghdstraightenersuk4u.co.uk]ghd straighteners sale[/url] befalls within pair to six years . Hair straighteners are [url=http://www.discountghdstraightener.co.uk]discount ghd hair straightener uk[/url] magic weapon for girls

Hair straighteners, sometimes known as flat irons, are hot metal plates that are pressed together to make hair appear straighter . Kitchens Leicester
Renovating features you while using chance to not merely construct a really much much better looking for kitchen, but only [url=http://www.ghdstraightenersuk4u.co.uk]ghd straighteners[/url] one which is definitely title to become a delight to purpose with in the precise same time . AKC: This enterprise offers you various methods open to you, which consist of several wellbeing applications in inclusion to car event in inclusion to illness [url=http://www.ghdsaleonline4u.co.uk]ghd uk[/url] programs . January-February this year, [url=http://www.ghdsshairstraightener.co.uk]ghd straightener sale[/url] the textile business worth extra grew 13.[/p]