Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

La famiglia...La famiglia

Η Αμερικανίδα Ομπρεϊ Αϊρλαντ είναι 21 ετών, φοιτήτρια και μοναχοκόρη. Σίγουρα δεν είναι η μοναδική στον κόσμο που αναγκάζεται να ανέχεται την παράλογη υπερπροστασία τους αυταρχικών γονιών της. Το φαινόμενο είναι σύνηθες, ειδικά όταν οι γονείς έχουν ένα μόνο παιδί και αδυνατούν, όσα χρόνια και αν περάσουν, να συνειδητοποιήσουν πως το παιδί τους είναι πλέον ενήλικας ικανός να αποφασίζει μόνος του για τη ζωή του. Οι γονείς της Αϊρλαντ ωστόσο ξεπέρασαν κατά πολύ τα εσκαμμένα και τώρα πρέπει να υποστούν τις συνέπειες. Σύμφωνα με δικαστική απόφαση, η Τζουλιάν και ο Ντέιβιντ Αϊρλαντ υποχρεούνται να μην έχουν καμία επαφή με το μοναχοπαίδι τους και να παραμείνουν σε απόσταση τουλάχιστον 150 μέτρων από αυτό, τουλάχιστον έως τις 23 Σεπτεμβρίου του 2013 - οπότε θα έχει ολοκληρώσει τις σπουδές της. 
 
 
 
Πώς έφτασαν σε αυτό το σημείο; Ούτε και οι ίδιοι μπορούν να καταλάβουν. «Η Ομπρεϊ είναι ένα μοναχοπαίδι που μεγάλωσε με στοργικούς γονείς. Δεν την ενοχλούμε. Δεν της δημιουργούμε προβλήματα», υποστήριξαν κατά την ακροαματική διαδικασία, που άρχισε στις 10 Δεκεμβρίου. Παραδέχθηκαν βέβαια πως πράγματι τοποθέτησαν στον υπολογιστή και στο κινητό τηλέφωνο της κόρης τους ειδικό λογισμικό για να την παρακολουθούν. Και αυτό, σχολιάζει ο Ουίλ Πάβια από τους «Τάιμς» του Λονδίνου, ήταν μόνο η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. «Αισθανόμουν πραγματικά μεγάλη ντροπή να έρχονται οι γονείς μου διαρκώς στο πανεπιστήμιο και να με συκοφαντούν. Σαν να είμαι σκυλί που με σέρνουν από το λουρί», εξήγησε η νεαρή κοπέλα ενώπιον του δικαστή. Η πίεση που δεχόταν ήταν τόσο ασφυκτική, πρόσθεσε, που αναγκάστηκε κάποια στιγμή να καλέσει ακόμη και την Αστυνομία.  
 
Ως φοιτήτρια στο Μουσικοθεατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι, στο Οχάιο, η Αϊρλαντ είναι άριστη. Για την ακρίβεια, υπήρξε μια από τις 10 κοπέλες που κατάφεραν να εξασφαλίσουν μια θέση στο αμερικανικό κονσερβατόριο το 2009. Σύμφωνα με τους «Τάιμς», οι καθηγητές της την επέλεξαν τότε ανάμεσα σε 700 υποψήφιες. Μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια, έχει σημειώσει άλματα στην πρόοδό της, αναλαμβάνοντας στις περισσότερες παραστάσεις του πανεπιστημίου τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Παρ' όλ' αυτά, οι γονείς της δεν την άφηναν να κάνει ρούπι μόνη της, καθώς - όπως ισχυρίζονται - η κόρη τους κάνει ασύδοτη ζωή, χρήση ναρκωτικών ουσιών και έχει ψυχολογικά προβλήματα. 
 
Οι υπεύθυνοι του πανεπιστημίου, πάλι, έχουν σχηματίσει εντελώς διαφορετική εικόνα για την Αϊρλαντ. Θεωρούν πως αν κάποιος έχει ψυχολογικό πρόβλημα είναι οι γονείς της και όχι η ίδια. Εχουν εμμονή, επισημαίνουν, να ελέγχουν τη ζωή της κόρης τους και ένας τρόπος για να το πετύχουν ήταν να ελέγχουν πώς εκείνη χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο. Για τον λόγο αυτό μάλιστα ανέλαβαν δύο πρωτοβουλίες: αφενός προσέλαβαν φρουρούς για να κρατούν τους γονείς μακριά από τις παραστάσεις της κόρης τους και αφετέρου αποφάσισαν να της δώσουν έναν χρόνο υποτροφία, αφού οι «στοργικοί» γονείς της θέλησαν να την τιμωρήσουν σταματώντας την καταβολή των διδάκτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: