Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2015

Ανάμισης Ντενεκές

Ο Γιώργης Πέτικας επιστρέφει το 1915 στη Χίο από την Αμερική, στην οποία δούλευε στα σφαγεία. Σκοπός του είναι να εγκατασταθεί μόνιμα πλέον στο νησί του, να ανοίξει ένα κρεοπωλείο και αφού στρώσουν οι δουλειές, να παντρευτεί το κορίτσι που αγαπάει.

Μέχρις ότου βεβαιωθεί ότι όλα αυτά θα γίνουν, και για να διασφαλίσει ότι δεν θα ξεσπάσει σκάνδαλο, επικοινωνεί με την αγαπημένη του μέσω μηνυμάτων που αφήνουν κάτω από μία πέτρα που βρίσκεται κοντά στην βρύση από την οποία η κοπέλα φέρνει νερό.

Ένα όμως από αυτά τα ραβασάκια του μεταφέρει ανησυχητικά νέα: ο πατέρας της την παντρολογάει με άλλον.
Ο Γιώργης πηγαίνει, βρίσκει αυτό τον άλλο και του ζητάει να αποσυρθεί. Αυτός αρνείται, και σε μια στιγμή παραφοράς, ο Γιώργης τον σκοτώνει.

Καταφεύγει κυνηγημένος στο βουνό, και κάπου εκεί ξεκινάει να δημιουργείται ο μύθος του ανυπότακτου παράνομου.

Η Μαρία Αιγινίτου με την ιδιότητα της σκηνοθέτιδας, και  ο Χάρης Χαραλάμπους με την ιδιότητα του ηθοποιού - παραμυθά έστησαν μία ιδιοφυή παράσταση.

Με ένα κοστούμι, με σκηνικά που υπολείπονται ακόμη και των στοιχειωδών, με ψήγματα μουσικής και με μόνο μέσο υποστήριξης το φως ζωντάνεψαν όλους τους ανθρώπους που εμπλέκονταν σε μία ιστορία που διαδραματίστηκε εκατό χρόνια πριν, με απολύτως πειστικό τρόπο.

Και καταφέρνουν να δουν με συμπάθεια και ταυτόχρονα με κριτική ματιά, τόσο τον Γιώργη Πέτικα, που διέπραξε ένα έγκλημα και λόγω αυτού υπέφερε η οικογένεια και οι συγχωριανοί του, όσο και την άλλη πλευρά, την εξουσία, η οποία ενσαρκώνεται στον διοικητή του κεντρικού σταθμού της χωροφυλακής Πλαπούτα, στον ενωμωτάρχη Καββαδία και στους χωροφύλακες, οι οποίοι υποφέρουν αντίστοιχα - και ένας από αυτούς σκοτώνεται - κατά την προσπάθειά τους να τον συλλάβουν.

Ανάμισης Ντενεκές του Γιάννη Μακριδάκη

Παίζει ο Χάρης Χαραλάμπους

Διασκευή: Μαρία Αιγινίτου και Χάρης Χαραλάμπους
Σκηνοθεσία: Μαρία Αιγινίτου
Κοστούμι: Δανάη Ελευσινιώτη
Σχεδιασμός φωτισμού: Παναγιώτης Μανούσης
Μουσική: Σωτήρης Καστάνης
Επιμέλεια κίνησης: Βαγγέλης Τελώνης
Βοηθός σκηνοθέτη: Ίρις Κανδρή

Παραστάσεις: Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00

Θέατρο Μπιπ
Αγίου Μελετίου 25 και Κυκλάδων
Τηλέφωνο: 2130344074


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: