Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Άμλετ vs Τέλμα



Ο Σαιξπηρικός Άμλετ ως η ψυχή που αγωνίζεται να αποτινάξει από επάνω της όλα εκείνα που την τραβούν στο σκοτάδι, για να αναδυθεί καθαρή και εξαγνισμένη στο φως.


Η σκηνοθέτιδα Χρυσάνθη Κορνηλίου και η ομάδα των ηθοποιών αντιλαμβάνονται  τους χαρακτήρες που παρουσιάζονται στο έργο ως πτυχές του ίδιου του Άμλετ.


Προεξάρχοντος του Κλαύδιου, του θείου του. Ο οποίος σκότωσε τον  πατέρα του Άμλετ, και παντρεύτηκε τη μητέρα του, τη Γερτρούδη. Αυτός παρουσιάζεται ως το απόλυτο κακό, το οποίο θα πρέπει να συντριβεί.


Η Γερτρούδη είναι η αδύναμη ψυχή του Άμλετ, η οποία διστάζει μπροστά στο καθήκον, μέχρι που τα όσα της επιρρίπτει ο γιός της στη μεταξύ τους συνάντηση την μεταστρέφουν, και την οδηγούν να συμφωνήσει με τα όσα σχεδιάζει ο Άμλετ.


Η Οφηλία αντιπροσωπεύει τη σαγήνη του υλικού κόσμου. Τον οποίο ο Άμλετ-ψυχή απαρνιέται για να ανυψωθεί στην πνευματική υπόσταση.


Ο Πολώνιος, ο Ρόζεγκραντζ και ο Γκιλντεστέρν αντιμετωπίζονται ως σκοτεινές ορμές, όπως η προδοσία και η συκοφαντία, οι οποίες θέτουν εμπόδια στις προσπάθειες της ψυχής να ανυψωθε.




Όποιος θα ήθελε να εκτεθεί σε μία πραγματικά πρωτότυπη προσέγγιση και ερμηνεία του τι συμβολίζει ο Άμλετ σίγουρα θα πρέπει να παρακολουθήσει την παράσταση στον πολυχώρο Διέλευσις. Αλλά θα πρέπει να προσέλθει έτοιμος και διατεθειμένος να αφήσει στην άκρη τις απόψεις και τις προσλαμβάνουσες που τυχόν είχε σε σχέση με τον Άμλετ μέχρι εκείνη τη στιγμή, για να μπορέσει να μπει στον κόσμο της παράστασης. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα δυσκολευτεί πολύ να κατανοήσει τι ακριβώς είδε.





Προσωπικά δεν είμαι βέβαιος ότι συμφωνώ με την συγκεκριμένη προσέγγιση, επειδή το κείμενο προσφέρει πληθώρα ευκαιριών για να φωτιστούν θέματα απτά, όπως για παράδειγμα η θέση της γυναίκας στην κοινωνία, η θρησκεία, η σύγκρουση του δίκαιου με το άδικο, και άλλα, χωρίς να πρέπει να αναχθεί στη σφαίρα του πνευματικού και του άυλου. Δεν μπορώ όμως να μην αναγνωρίσω ότι η σκηνοθέτιδα επέλεξε μία σαφέστατη θέση, και η ομάδα είναι ολότελα δοσμένη στο να υποστηρίξει αυτή τη θέση. Και το αποτέλεσμα είναι ‘προκλητικό’ με την έννοια ότι απαιτεί από το θεατή να είναι προσηλωμένος στα όσα εκτυλίσσονται στην παράσταση, και ψυχαγωγικό ταυτόχρονα γιατί δεν υποβιβάζει το καθαυτό σαιξπηρικό έργο για χάρη της ανάλυσης.

Άμλετ Vs Τέλμα 

Δραματουργική επεξεργασία, 
σκηνοθεσία:       Χρυσάνθη Κορνηλίου
Φωτισμός:          Πάνος Γκόλφης

Παίζουν:  Γιάννης Μπόγρης
                Κωνσταντίνος Συράκης
                Μαρία Μαλλούχου
                Μάρκος Ζωίδης
                 Αυγή Φαρόγιαννη

Παραστάσεις: Κυριακή 19.30
                       Τετάρτη 19.30

Γενική είσοδος Κυριακή: 15 ευρώ
Γενική είσοδος Τετάρτη: 12 ευρώ
Φοιτητικό & ΑΜΕΑ: 8 ευρώ
Άνεργοι & ατέλειες: 5 ευρώ
Γκρουπ πάνω από 6 άτομα: 10 ευρώ
Προπώληση μέσω viva.gr: 10 €

Πολυχώρος Διέλευσις
Λέσβου 15 & Πόρου, Κυψέλη
Τηλέφωνο: 210-8613739
Διέλευσις

Δεν υπάρχουν σχόλια: