Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017

Joan of mArcΗ ομάδα Splish Splash χρησιμοποίησε την ιστορία της Ιωάννας της Λωραίνης για να εξετάσει το πώς οι πράξεις των ανθρώπων χρησιμοποιούνται από τους ισχυρούς της κάθε εποχής για να εξυπηρετήσουν τα σχέδιά τους, στέλνοντας στην πυρά – κυριολεκτικά στην περίπτωση της Ιωάννας και μεταφορικά σε πληθώρα άλλων παρόμοιων παραδειγμάτων – αυτούς που πόνεσαν και μάτωσαν για τον σκοπό για τον οποίο αγωνίστηκαν.


Εγώ, από την άλλη, εστίασα αποκλειστικά στην καθαυτό ιστορία.


Η τεχνική του βωβού και ταυτόχρονα σωματικού θεάτρου που χρησιμοποιεί η ομάδα στις παραστάσεις της είναι πραγματικά καθηλωτική.


Η μουσική ήταν ευρηματική – παρότι κατά βάση αποτελείτο από διασκευές γνωστών και πασίγνωστων κομματιών – τόσο στην χρήση της, όσο και ως πρόταση.

 
Το δε μοναδικό ομιλών πρωτότυπο κομμάτι στο τέλος σχολίαζε ιδιαίτερα ταιριαστά την δράση που προηγήθηκε.


Οι εξαιρετικού επιπέδου προβολές με μορφή κινούμενων σχεδίων παρείχαν μια επιπλέον εικονογράφηση των όσων διαδραματίζονταν μπροστά.


Και δεν μου ήταν καθόλου δύσκολο να αφήσω στην άκρη οποιεσδήποτε προεκτάσεις ή ακόμη και προθέσεις.Οπότε, ξεκινώντας να συζητήσω με την ομάδα, η αμηχανία μου ήταν διάχυτη, όταν ανακάλυψα ότι οι ερωτήσεις που υπέβαλα είχαν άλλο σκοπό, και οι απαντήσεις που έλαβα περισσότερο συσκότιζαν αντί να διασαφηνίζουν την άποψη που είχα σχηματίσει.


Και χαίρομαι γι’αυτό.Όπως χάρηκα όταν η ομάδα με ενημέρωσε ότι πρώτη φορά κάποιος τους είπε ότι εστίασε στην καθαυτό ιστορία.


Γιατί αυτό δείχνει μια δουλειά που λειτουργεί σε διαφορετικά επίπεδα.


Με αποτέλεσμα διαφορετικοί άνθρωποι να μπορούν να εισπράξουν από αυτήν διαφορετικά πράγματα, να συμφωνήσουν, να διαφωνήσουν, αλλά σίγουρα να σκεφτούν, και να συνεχίσουν να σκέφτονται αφού τελειώσει η καθαυτό παράσταση.


Λυπάμαι πολύ που άργησα τόσο να ανακαλύψω τους Splish Splash.Το μόνο σίγουρο είναι ότι από εδώ και στο εξής θα τους παρακολουθώ στενά.


Ήδη ανυπομονώ για το επόμενό θέμα, την επόμενη διασκευή.


Joan of mArc Ομάδα Splish Splash

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Johnny O., Ιωάννα Καμπυλαυκά
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κυριακή Στούρου
Σενάριο: Johnny O.
Κοστούμια: Constance Puyt
Σκηνογραφία - Video προβολές - Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Οικονόμου
Επιμέλεια κίνησης: Ιωάννα Καμπυλαυκά
Φωτισμοί: Αποστόλης Τσατσάκος
Τραγούδι τέλους: «Το σκοτάδι που λάμπει» από το συγκρότημα «Παράξενες Μέρες»
Επικοινωνία: Γεωργία Σουβατζή

Παίζουν: Βασίλης Ζαϊφίδης
                 Ευγενία Μαραγκού
                Βλάσης Πασιούδης
                Γιάννης Φιλίππου
                Νάνσυ Χρυσικοπούλου
               Johnny O.

Παραστάσεις κάθε Δευτέρα και Τρίτη, 21:15
Θέατρο Φούρνος, Μαυρομιχάλη 168, Αθήνα
Τηλέφωνο: 2106460748

Δεν υπάρχουν σχόλια: